Clostridium Botilinum adlı bakteriden elde edilen bu toksin doğal, saflaştırılmış bir proteindir. Bu sebeple halk arasında genellikle yılan zehiri olduğuna dair bilgilenme kesinlikle yanlıştır. Botoks sinir-kas iletim siteminde proteinleri bağlayarak asetilkolin maddesinin salınımı engeller. Böylece botoks, çizgili kaslarda geçici olarak zayıflama yapmaktadır. Bu etki ortalama 4-6 ay sürer . Botoks uygulaması 10-15 dakika sürer ve uygulama sonrası hemen günlük aktivitelere devam edilebilir.
Botoks yüzü kesinlikle şişirmez, sadece kasları zayıflatan bir yöntemdir.
Tedavi enjeksiyon ile uygulanmasına rağmen acı hissi yok denecek kadar azdır.
Botoks’un etkisi 3. Günden itibaren başlar ve 10-14. günün sonunda tam olarak ortaya çıkar. Botoks uygulamasının tekrarı için etkinin tam olarak kaybolmasını beklemekte fayda vardır ki bu süre 6 aydır. Sık ve gereksiz uygulamalar botoks antikor gelişimini tetikleyebileceğinden buda ilerideki uygulamaların etkinliğini azaltacaktır.
Botoks uygulaması hastanın kırışıklık yapısı ve mimik kaslarının tonisitesi dikkate alınarak, uygun dozlarda yapılırsa herhangi bir ifade bozukluğuna yol açmaz. Bu yüzden mutlaka konunun uzmanı tercihen dermatoloji veya plastik cerrahi uzmanı bir hekim tarafından yapılmasında fayda vardır.
Aspirin ve ağrı kesicileri, gingko, sarımsak veya ginseng, C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden birkaç gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır.
Uygulama sonrası 24 saat uygulama bölgesine ovuşturma veya masaj yapılmamalıdır. Makyaj gün içinde önerilmemekle beraber, 4 saat boyunca yüzüstü yatılmamalı veya ağır egzersizden kaçınılmalıdır. Duş alabilir ve birçok günlük aktivitenizi yapabilirsiniz. Uygulama sonrası küçük bombe ve noktalar birkaç saat içinde kaybolacaktır.
İşlem nörolojik hastalığı olanlarda, myastenia gravis gibi kas hastalığı olanlarda, bazı kanama-pıhtılaşma bozukluğuna yol açan kan hastalığı olanlarda ve hamilelerde uygulanmamalıdır.
Botoks çok fazla yan etkisi olan bir yöntem değildir. Genel olarak yapıldıktan sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem (yarım saat içinde geçen) olabilir. Bazen yapılan bölgede birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Çok nadiren yapılış tekniğine bağlı veya botoksun komşu kasları etkilemesine bağlı geçici asimetri veya göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 1ay içersinde gerilemektedir.
Kozmetik kullanım haricinde botoks özellikle koltuk altı, el-ayak terlemesi , bruksizm(diş gıcırdatma) ve migren tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.